handelsmissie

Goed voorbereid op handelsmissie

Het nieuwe jaar is begonnen, vol nieuwe zakelijke kansen. Bent u ook voornemens om in 2017 uw netwerk verder uit te breiden en buiten onze landgrenzen te ondernemen? Goed idee! Alleen kan het lastig zijn waar te beginnen. Wij hebben al vaker tips gegeven over zakendoen in een specifiek land, maar een andere goede eerste stap naar internationaal ondernemen is een deelname aan een handelsmissie.


Deze missies worden geïnitieerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vaak worden de missies geleid door een bewindspersoon uit Nederland i.e. een wethouder, minister en soms zelfs iemand van het Koninklijk Huis. U begrijpt dat dit deuren voor u kan openen die normaal gesloten blijven. Ook wordt er gebruikgemaakt van het wereldwijde buitenlandnetwerk van de overheid, waar o.a. de Nederlandse ambassades en consulaten onder vallen, en andere handelsbevorderende organisaties.


Foutje, bedankt


Uiteraard is een goede voorbereiding op een handelsmissie belangrijk voor het welslagen ervan. U gaat immers de mogelijkheden verkennen in een land waar u niet of nauwelijks mee bekend bent. Zo zal het u weinig opleveren wanneer u door taal en/of cultuurverschillen niet goed kunt communiceren, of wanneer u uw potentiële zakenpartner onbewust beledigd. Dit kan bijvoorbeeld al door het verkeerd aannemen van een visitekaartje. In Japan is dit namelijk een belangrijk zakelijk ritueel, waar strikte (ongeschreven) regels voor gelden. Een ‘foutje’ is dus zo gemaakt.


Een goed begin…


Om dit soort blunders te voorkomen, kunt u zich op verschillende manieren voorbereiden. Naast het inlezen over de lokale markt en spelers, kunt u zich vooraf ook verdiepen in vooral de (zakelijke) cultuur van het land. Zo kunt u bij Elycio Talen naast zakelijke taaltrainingen ook cultuurworkshops volgen. Deze workshops hebben vaak een interactief karakter waardoor u niet alleen kennismaakt met de lokale waarden en gebruiken, maar deze ook meteen in de praktijk brengt door diverse praktijkonderdelen. Zo heeft u op voorhand al relevante ervaring op zak.


Vertaalslag


Daarnaast kunt u een aantal bedrijfsdocumenten voor vertrek al in de lokale taal laten vertalen door een professionele vertaler. Denk hierbij aan iets simpels als visitekaartjes, maar bijvoorbeeld ook promotiemateriaal, brochures of jaarverslagen. Hiermee komt u niet alleen professioneel en betrouwbaar over, maar verkleint u ook direct het risico op miscommunicatie.


De agenda voor 2017


Dit jaar gaan de missies, naast belangrijke handelspartners België en Duitsland, bijvoorbeeld ook naar China, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Kenia, Japan, Brazilië en Argentinië. Naast uitgaande handelsmissies worden er ook geregeld inkomende misses georganiseerd. Hierbij bezoekt een buitenlandse handelsdelegatie Nederland, waarbij kennisgemaakt wordt met het Nederlandse bedrijfsleven door bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten. Een professionele tolk inhuren om u tijdens dit bezoek bij te staan, zal ervoor zorgen dat de kennismaking doelgericht verloopt en zakelijke onderwerpen besproken kunnen worden. Een goed begin is immers het halve werk, die eerste indruk kunt u maar één keer maken.

Foto: Indonesia Nederland Society

Deel dit bericht

Leave a Comment